Вести

20.11.2017

Светски дан против Дијабетеса


Светски дан против дијабетеса 17.новембра под слоганом "жене и дијабетес право на здраву будућност" је обележен у холу Дома здравља Прокупље а и у основним школама. Одазив је био задовољавајући како у Дому здравља тако и у просторијама Основних школа. Ђаци су активно учествовали у активностима које су екипе Дома здравља организовале. Циљ акције је указати на добро познату изреку "Боље спречити него лечити."20.10.2017

Успешно обележен Светски дан хране


Манифецтацију обележавања Светског дана хране 16. октобра у центру града протекла је уз велико интересовање грађана. Присутни су од стране здравствених радника превентивног центра и представника Црвеног kрста добили значајне информације о исправној исхрани и њеном значају за здравље. Дељен је штампани материјал,вршила се провера крвног притиска и шећера у крви а задовољство грађана је било веома значајно.16.10.2017

светски дан хране


16 октобар,Светски дан хране,ове године обележава се под слоганом променимо будућност миграција-унапредимо безбедност хране и пољопривредни развој.Ратови,климатске промене као и елементарне несреће су узроци сиромаштва,глади и миграције становништва.Пољопривреда се може унапредити не само у правцу постизања већих приноса већ и производње здраве хране.Тиме би се створили услови и за већу зараду и мотивацију да се млади људи баве овом делатношћу. Циљ у активности кампање на Светски дан хране су усмерене на информисање и стицање знања,формирање исправних ставова и понашања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани најјаче популације а посебно деце и младих. Дом Здравља у сарадњи са Црвеним крстом Прокупља истог дана у 11 и 30 часова у центру града ће организовати зајеничку акцију.Грађанима ће бити доступна здрава храна,савети здравствених радника о значају правилне и здраве исхране,многобројни писани материјали о томе,а моћиће да провере крвни притисак и шећер у крви.05.10.2017

Обележен светски дан срца


Грађани Прокупља су се у великом броју одазвали овој манифестацији,били су задовољни пруженим услугама и саветима од стране здравствених радника.Порука за грађане Прокупља би била чувајте своје здравље сваког дана, а не само кад је светски дан срца.01.08.2017

Светски дан борбе против Hepatitis-a


Превенција болести представља све активности које се спроводе како би се спречила појава болести, рано открила хронична обољења и на време применила одговарајућа терапија.

Превентивни центар и патронажна служба Дома здравља Прокупље су у центру града 28.07.17 од 10h до 12h организовали акцију брзе провере здравственог стања наших грађана поводом обележавања међународног дана борбе против Hepatitis-a.

Акција је успешно обављена, одзив грађана је био задовољавајући. Здравствени радници су пролазницима делили флајере и корисне савете како да унапреде и очувају своје здрављ


30.06.2017

Контрола квалитета рада у биохемијској лабораторији

У служби лабораторијске дијагностике свакодневно се ради унутрашња контрола квалитета рада. По утврђеној динамици биохемијске лабораторије учествује у екстерној контроли квалитета рада (SNEQAS). Екстерна контрола квалитета рада обавља се два пута годишње.

27.06.2017

Акција добровољног давања крви

Под слоганом “ Твојих пет минута нечији цео живот” дана 22.06.17. год у Хитној служби Дома здравља Прокупље спроведена је акција добровољног давања крви. Акцији се одазвао велики број људи који расте из године у годину а и своју хумананост показали су и здравствени радници. Важан је податак да се све више развија свест међу младима о значају донирања крви будући да је све већи број њих који постају даваоци. Овим путем захваљујемо се свим даваоцима крви уз апел осталим суграђанима да дају крв и продуже неком живот. То је могуће учинити сваког радног дана од 7 до 13 часова у просторијама Хитне службе Дома здравља Прокупље.

20.06.2017

СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАОЦА КРВИ

Превентивни центар је у холу Дома здравља Прокупље за кориснике услуга приказао видео-бим презентације са темом : ,, Твојих пет минута нечији цео живот“ , дана 14.06.2017 поводом обележавања Светског дана добровољних даваоца крви од 9h – 12h .Одељење за снабдевање крвљу и крвним продуктима-трансфузија Опште болнице Др Алекса Савић Прокупље, организује акцију добровољног давања крви дана 22.06.17од 10 h у просторијама Хитне службе Дома здравља Прокупље.

19.06.2017

Колегијум главних сестара

Састанак главних сестара одговорних за рад службе Дома здравља Прокупље одржава се устаљеним ритмом у зависности од текуће проблематике. У току састанка велики значај придаје се новим идејама у организацији рада и новим техничким решењима како би се усавршиле и унапредиле здравствене услуге и учиниле доступне пацијентима. Ради се на усавршавању комуникације на свим нивоима и подизању стручности и одговорности у раду.

14.06.2017

Борба против наркоманије

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге, патронажна служба Дома здравља одржала је предавање у ОШ "Р.П.Ћићко" са ученицима седмог разреда. Одазив је био добар а деца су била заинтересована за ову тему и активно су учествовала у дискусији. На крају предавања урађена је анкета са присутнима.

02.06.2017

Активности у центру града поводом обележавања Међународног дана борбе против дуванског дима

Дана 31.05. 2017. године у периоду од 10-12 часова, Превентивни центар и патроножна служба су у центру града организовали акцију брзе провере здравственог стања наших грађана поводом обележавања Међународног дана борбе против дуванског дима. Акција је успешно обављена. Одазив грађана је био задовољавајући..

20.03.2017

Светски дан борбе против Туберкулозе

Како би своје суграђане подстакли да чувају своје здравље, Дом здравља Прокупље је организовао у петак, 24. марта низ активности поводом Светског дана борбе против Туберкулозе. У улици Југ Богдановој (горњи део шеталишта) биће постављен пункт.

Наши суграђани се позивају да обаве превентивне прегледе-мерење крвног притиска и мерење нивоа глукозе у капиларној крви.

Активности ће бити усмерене на то шта људи могу да ураде да побољшају своје здравствено стање. Правилна исхрана, редовна физичка активност, престанак пушења, контрола телесне тежине и крвног пртиска могу значајно да смање ризик за настанак болести у свим популационим групама.У холу нашег Дома здравља ће бити у периоду од 09-12 часова постављен видео-бим са презентацијом на тему “Отежано лечење оболелих од Туберкулозе због појаве повећаног броја резистентних бактерија”.


21.12.2016

Превентивни прегледи у просторијама Суда

Превенција болести представља све активности које се спроводе како би се спречила појава болести, како би се рано открила хронична обољења и на време применила одговарајућа терапија. С тим у вези, у уторак, 27 децембра у врамену од 9-12 сати ће у просторији Суда у Прокупљу екипа Превентивнног центра и Патронажна служба Дома здравља Прокупље спровешће контролу здравственог стања запослених.Поред лекарског прегледа, мерићемо крвни притисак,шећер у крви, Е К Г срца. Све активности су бесплатне, и није неопходна оверена здравствена књижица

21.12.2016

ПРЕВЕНЦИЈА У БАБИНОМ ПОТОКУ

Партонажна служба и превентивни центар Дома здравља Прокупље ће у понедељак 26 децембра у периоду од 10-12 часова обављати превентивне прегледе у Бабином Потоку. Мештани овог места ће поред лекарског прегледа моћи да измере свој крвни притисак, радиће се ЕКГ и одређивати ниво гликемије и холестерола из капиларне крви. Прегледи су бесплатни, и за оне који немају оверену здравствену књижицу.

09.12.2016

МЕЂУНАРОДНИ ДАН АСТМЕ

Астма је једна од најраспрострањенијих хроничних болести дисајних путева и број оболелих из године у годину нагло расте.Астма је хронична упала дисајних путева која изазива непријатно стезање у грудима и тешкоће при дисању, али се код деце углавном јавља у блажем облику и у више од 80 одсто случајева је алергијског типа.У свету од астме болује 300 милиона људи, а стручњаци подсећају да је у питању неизлечива болест која, ако се држи под контролом, не мора да утиче на квалитет живота пацијента.Hајважније је болест открити на време и одмах почети лечење, јер уз редовне контроле дете може да води нормалан живот, па чак и да се бави врхунским спортом.У холу нашег Дома здравља ће у понедељак, у периоду од 09-12 часова бити постављен видео-бим са презентацијом на ову тему.


01.12.2016

Превенција у Микуловцу дала добре резултате

Превентивни центар Дома здравља и патронажна служба обавили су превентивне прегледе одраслог становништва у Микуловцу. Одазив је био одличан. Слика морбидитета је разнолика. Било је слчајева где су откривене повишене вредностими шећера у крви, повишен крвни притисак а да већина пацијената ни не користи терапију, незнајући за своје симптоме.Подељено је више брошура о правилној исхрани и одржавању личне хигијене, а дато је и више других практичних савета, а на првом месту посета изабраном лекару.

25.11.2016

Превенција и у Микуловцу

Партонажна служба и превентивни центар Дома здравља Прокупље ће у понедељак 28. новембра у периоду од 09-12 часова обављати превентивне прегледе у Микуловцу. Мештани овог места ће поред лекарског прегледа моћи да измере свој крвни притисак, радиће се ЕКГ и одређивати ниво гликемије и холестерола из капиларне крви. Прегледи су бесплатни, и за оне који немају оверену здравствену књижицу.

24.11.2016

ПЕТАК 25. Новембар-МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Насиље у продоци није лична ствар члана породице него да је то друштвено и државно питање.Статистике показују да жртва мушког насиља може бити било која жена, без обзира на године и образовање, материјалну ситуацију или националност, а да је то једна од четири жена.Најчешће се насилници не могу препознати, јер су у свом мушком или професионалном друштву прихваћени. Овај облик насиља је глобална појава, и има исту динамику у свим културама.Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, у нашем холу ће бити постављен видео бим са презентацијом, у припреми спец. смс Весне Ахмић.


18.11.2016

ПРЕВЕНЦИЈА ПОЈАВЕ ПОВЕЋАНОГ БРОЈА РЕЗИСТЕНТНИХ БАКТЕРИЈА

18.Новембр је Европски дан посвећен рационалној употреби антибиотика и тим поводом ће у нашем Дому здравља ђаци средње медицинске школе Др Алекса Савић присуствовати у свечаној сали, где ће им бити одржано предавање на ову тему. а биће постављен и видео бим са презентацијом, у петак од 09-12 часова, све то у припреми спец. смс Весна Ахмић. Бактерије су резистентне на антибиотике када антибиотици изгубе способност да убију или спреце раст и размножавање бактерија. Резистенција бактерија на антибиотике је феномен који је уско повезан са количином и начином употребе антибиотика, а неправилна употреба "антимикобних лекова" је главни чинилац који доводи до овог проблема. Инфекције изазваним резистентним бактеријама могу захтевати дуготрајније лечење, више неге, алтернативне и скупље антибиотике, који могу имати озбиљније нежељене ефекте. Пре започињања антибиотске терапије увек прво урадите микробиолошку анализу узорка!! Неправилна употреба антибиотика води у резистенцију бактерија. Рационалном употребом антибиотика чувамо њихову делотворност. Крајњи циљ свих мера које се предузимају је очување активности антибиотика за генерације које долазе. ПОРУКА: Резистенција бактерија на антимикобне лекове је универзални проблем,а очување делотворности антибиотика за будуће генерације је одговорност свих нас

16.11.2016

Хронична опструктивна болест плућа – ХОБП

17. новембар је Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП), и тим поводом ће бити постављен видео-бим у холу Дома здравља од 9-12 часова, са презентацијом на тему: КАКО ЖИВЕТИ СА ХОБП-ом, а коју је припремила Спец.смс Весна Ахмић.ХОБП се карактерише ограничењем (смањењем) протока ваздуха у дисајним путевима. Ограничење протока ваздуха је прогресивно и удружено са запаљењском реакцијом плућа на штетне честице или гасове.Код болесника са ХОБП мањи су отвори дисајних путева. У њих улази мање ваздуха зато што су зидови дисајних путева задебљали и отечени, дисајни путеви су стиснути под утицајем малих мишића који их окружују и у њима се ствара слуз коју болесник искашљава.Од ХОБП најчешће оболевају пушачи или бивши пушачи, особе које живе у кућама са много гасова (сагоревање у пећима за загревање просторија) или оне које су радиле на местима где је било пуно прашине и дима. Већина болесника са ХОБП има преко 40 година, али могу оболети и млађи људи.

14.11.2016

БОРБА ПРОТИВ АЛКОХОЛИЗМА И ДРУГИХ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ

Месец новембар је према Међународном и Националном календару здравља посвећен борби против алкохолизма и осталих болести зависности, и у том смислу се обележава свугде у свету. Зависност није слабост карактера, погрешно васпитање, опонашање другова, ни мода. Зависност је болест која мења личност, психичко и физичко здравље човека, руши породицу, углед и планове за будућност. За све болести зависности карактеристично је да особа прогресивно проводи све више времена под дејством супстанце или бавећи се активношћу која је испуњава задовољством. Тим поводом биће постављен видео-бим са презентацијом у холу нашег Дома здравља, коју је припремила наша Спец.смс Весна Ахмић. Тема презентације је: ШТЕТНИ АСПЕКТИ АЛКОХОЛИЗМА, и биће постављена у уторак 15. новембра, од 09 до 12 часова.

03.11.2016

ПРЕВЕНЦИЈА У БУМБУРЕКУ

Превентивни центар и патронажна служба Дома здравља Прокупље ће у петак,04 новембра, са почетком у 9:00 у Бумбуреку обавити бесплатне превентивне прегледе одраслог становништва. Прегледи који ће се превентивно радити су ЕКГ, мерење крвног притиска, као и мерење шећера, холестерола и триглицерида из капиларне крви, а местани могу добити савете у вези исхране.

01.11.2016

ИЗВЕШТАЈ СА ЗЛАТИБОРА

На Симпозијуму здравствених радника Србије који се одржавао од 26-30. октобра 2016 године на Златибору, испред Дома Здравља Прокупље у оквиру СЕКЦИЈЕ КУЋНОГ ЛЕЧЕЊА И ГЕРОНТОЛОГИЈЕ своје радове су представиле наше медицинске сестре: Весна Ахмић и Олгица Милошевић.Симпозијум је прве категорије са међународним учешћем, сa слоганом "Снагом речи". У оквиру Конгреса је презентовано 361 рад.Рад са темом "Сазнајте, размислите, а закључак...будите опрезни...“ је презентовала спец.смс Весна Ахмић, а други рад са темом "Медицинска сестра као члан тима у палијативном збрињавању“ је презентовала медицинска сестра Олгица Милошевић.Радови су били врло запажени и пропраћени позитивним коментарима чланова организационог одбора и присутних колегиница и колега


27.10.2016

Превенција у Ресинцу

Данас ће Патронажна служба и Превентивни центар Дома здравља у Ресинцу обавити превентивне прегледе од 09-12 часова. Мештани овог места ће моћи бесплатно да обаве превентивне прегледе- мерење крвног притиска и нивоа глукозе у капиларној крви, као и вредности холестерола и триглицерида.

25.10.2016

Светски дан против рака дојке

Данас 24. otkтобра, је Светски дан борбе против рака дојке. Тим поводом биће постављен видео-бим са презентацијом у холу нашег Дома здравља, коју је припремила наша Спец.смс Весна Ахмић.Рак дојке је најчешћи злоћудни тумор код жена. Ретко се јавља пре 20. године живота, а најчешћи је између 55. и 70. године живота. Ова болест прети све већем броју жена, а највећи узрок је мала информисаност, и не редовни прегледи.Желимо да скренемо пажњу на све жене које ова болест није заобишла.

25.10.2016

Светски дан против можданог удара

На светски дан борбе против можданог удара, лекари упозоравају да код две трећине болесника мождани удар узрокује инвалидитет који најчешће за последицу има трајну радну неспособност.Процењује се да чак 46 одсто случајева можданог удара настаје у продуктивној животној фази опште популације, односно између 45. и 60. године живота. Чак 60 одсто пацијената остаје са мањим или већим последицама шлога, док трајно онеспособљени за самосталан живот, односно људи који зависе искључиво од туђе помоћи, чине остатак ове негативне статистике.Од тежине шлога највише зависи бреме потребно за рехабилитацију , а само 20% преживелих успе да у потпуности поврати нормалне функције организма.Презетацију на тему Можданог удара, биће постављена у холу Дома здравља, у четвртак 27, Октобра од 09-12 часова, у припреми специјалисте струковне медицинске сестре Весне Ахмић.

17.10.2016

СВЕТСКИ ДАН ОСТЕОПОРОЗЕ

Активности:

20. октобар je Светски дан борбе против остеопорозе. Овим поводом од 9h – 12h Превентивни центар ће у холу Дома здравља Прокупље за кориснике услуга приказати видео-бим презентације са темом : ,, Превенција поремећаја коштане чврстине“ - аутора - Спец/смс Весне Ахмић . Ова болест према мишљењу стручњака, настаје због убрзаног губитка коштаног ткива. Према најновијим истраживањима, број људи код којих је установљена остеопороза услед старења и утицаја разних фактора, међу којима значајно место заузима и начин живота, у наредних 50 година биће удвостручен.

17.10.2016

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ БОЛА

Активности:

Поводом обележавања Светског дана борбе против бола Превентивни центар ће у понедељак 17.октобра, од 09h-12h у холу Дома здравља Прокупље за кориснике услуга приказати презентацију ,,Бол као знак оштећења неког ткива“ аутора Спец/смс Весне Ахмић. Имајући у виду борбу за подизање свести јавности о болу, хроничном болу као болести, ослобађању од бола као људском, унапређењу медицине бола, потребно је да удружимо снаге да бисмо постигли ове циљеве. Терапија против бола и мере за његово ублажавање представљају део права људи на постизање доброг здравственог стања. Стручњаци за бол наводе да би ублажавање бола требало да буде право сваког човека, било да је оболео од рака, сиде или било које друге болести праћене боловима.

12.10.2016

СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ

У петак, 14.октобра, ће бити постављен видео-бим у холу Дома здравља, а поводом светског дана чистих руку. Циљ је да се укаже на то како се овом хигијенском навиком могу предупредити заразне болести.Такође, прање руку сапуном је спасоносна мера која је и технолошки и финанасијски достижна свим земљама и свим заједницама и појединачно је најисплативија здравствена интервенција. Презентацију је припремила смс Весна Ахмић.

12.10.2016

АРТРИТИС

Поводом Светског дана борбе против артритиса, 12.октобра, у холу Дома здравља, биће постављен видео-бим са презентацијом на ову тему коју је припремила Спец. смс Весна Ахмић.Реуматоидни артритис је широко распрострањена болест, а присутна је у просеку код 1% популације. Чешће се јавља код жена, а нарочито у периоду између четврте и шесте деценије живота.

11.10.2016

Вакцинација деце

Служба за здравствену заштиту деце, у склопу редовних систематских и контролних прегледа, вршиће вакцинацију деце 8. разреда и то: у четвртак, 13, октобра од 08 часова у основној школи у Малој Плани а у 10 часова у Великој Плани,а у петак, 14. октобра од 08 часова у Основној школи у Џигољу а од 11 часова у Доњој Речици.

11.10.2016

Скрининг на рак грлића материце

Дом здравља Прокупље ће од понедељка, 17. октобра обављати скрининг на рак грлића материце женама у генеративном периоду.Обавестења ће добијати путем поште. Молимо жене које добију позиве такве врсте да се одазову, јер је то у интересу њиховог здравља.Прегледи ће се обављати у два термина у току дана и то пре подне од 10-11 часова и поподне од 16-17 цасова.Ови прегледи су бесплатни, без обзира да ли је здравствена књижица оверена.Уколико из било ког разлога нисте у могућности да се одазовете позиву,можете одложити и заказати нови термин на телефон који стоји на позиву.

11.10.2016

Прегледи у Калудри

Патронажна служба и превентивни центар Дома здравља обавиће превентивни преглед у среду, 12. октобра у селу Калудра. Лекарски преглед обухватиће ЕКГ, мерење крвног притиска, одређивање шећера и холестерола у капиларној крви.Позивамо мештане овог места да искористе ову прилику и потраже савете за очување и унапређење свог здравља.

26.09.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ-28.Светскоги дана превенције беснила

Поводом обележавања ,,Светског дана превенције беснила“ Превентивни центар ће 28.09.2016 од 09х – 12х у холу Дома здравља Прокупље за кориснике услуга приказати презентацију. Превенција беснила кућних лјубимаца” аутора Спец/смс Весне Ахмић.Циљ презентације је подизања нивоа свести људи о неопходности адекватног збрињавања рана и примене вакцина против беснила и хуманог антирабијског имуноглобулина након што је дошло до експозиције вирусу беснила.

19.09.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ- 23. Светски дан срца

У петак 23. септембра ће Патронажна служба и Превентивни Дома здравља Прокупље обележити Светски дан срца.Тим поводом ће у Драгањи бити обавњани превентивни прегледи од 09-12 часова. Мештани овог насеља ће моћи бесплатно да обаве превентивне прегледе- мерење крвног притиска и нивоа глукозе у капиларној крви, као и вредности холестерола. Повишене вредности холестерола у крви могу довести до формирања плакова и сужење крвних судова(атеросклероза),што даље може довести до можданог или срчаног удара. Стога је изузетно важна превенција у коју спадају мере смањивања фактора ризика а то су правилна исхрана, физичка активност, регулисње телесне тежине и крвног притиска, непушење,а за то је ту наш Дома здравља да на све то подсети наше пацијенте..

19.09.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ- 22. Светски дан срца

Превентивни центар и партонажна служба Дома здравља Прокупље ће у четвртак 22. септембра обележити Светски дан срца. Тим поводом ће у улици Југ Богдановој (горњи део шеталишта) бити постављен пункт од 09-11 часова. Наши суграђани моћи ће да бесплатно обаве превентивни преглед- мерење крвног притиска и мерење нивоа глукозе у капиларној крви. Добра вест је да је већина болести срца и крвних судова узрокована факторима ризика који се могу контролисати, лечити и модификовати. Циљ нам је да скренемо пажњу на ризике од кардиоваскуларних обољења, као што су неактивност, пушење или излагање деце пасивном пушењу и неправилна исхрана.

12.09.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ- Борба против туберкулозе

Недеља борбе против туберкулозе и плућних болести је трећа недеља септембра према Националном и Међународном календару здравља.Тим поводом биће постављен видео-бим са презентацијом у холу нашег Дома здравља, коју је припремила наша Спец.смс Весна Ахмић. Презентација ће трајати од 12 до 16 септембра. Прилика је да се подсетимо туберкулозе јер она не припада само прошлости, како се верује.

09.09.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ

Дом здравља Прокупље ће у Понедељак 12. септембра, на "Тргу Топличких хероја" од 12 часова организовати обележавање Светског дана прве помоћи. Под покровитељством Министарства здравља, а у сарадњи са средњом Медицинском школом, Црвеним крстом и Апотеком Прокупље, слоган гласи "Деца и млади у првој помоћи- наши млади хероји"Овом приликом ће ученици и предавачи Медицинске школе у сарадњи са члановима неше екипе Хитне помоћи демонстрирати и представити грађанимаосновне вештине указивања прве помоћи. Грађани ће имати прилику да науче основне технике кардио-пулмоналне реанимације, технике превијања и имобилизације. Позивамо све наше суграђане да се одазову овој иницијативи у што већем броју.

28.07.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ-ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ У МЕРОВЦУ

Превентивни центар и патронажна служба Дома здравља Прокупље ће у петак, 29.07.2016. године са почетком у 8:00 у Меровцу обавити бесплатне превентивне прегледе одраслог становништва у просторијама амбуланте.Прегледи који се превентивно раде су ЕКГ,мерење шећера,холестерола и триглицерида,мерење крвног притиска. Позивамо мештане да искористе ову прилику и провере своје здравствено стање.

14.07.2016

ОБАВЕШТЕЊЕ

Превентивни центар и патронажна служба Дома здравља Прокупље ће у недељу, 17.07.2016. године са почетком у 8:00 у Житном Потоку обавити бесплатне превентивне прегледе одраслог становништва у просторијама Дома културе. Прегледи који ће се превентивно радити су ЕКГ, мерење крвног притиска,као и мерење шећера, холестерола и триглицерида из капиларне крви.

12.05.2016

Дан сестринства

Медицинске сестре и техницари Дом здравља у сарадњи са уценицима Медицинске сколе "др Алекса Савиц" обелезили Дан сестринства 12.мај. Том приликом организована је акција мерења сецера и крвног притиска у центру града.


27.04.2016

Превентива ромском насељу

У оквиру превентивних прегледа екипа Дом здравља је обишла и ромско насеље. Циљ је повезивање ромске заједнице са здравственом службом и унапређење здравствене заштите рома.Ту значајну помоћ пружа и медијаторка која ради при Дому здравља у повезивању Рома са свим здравственим структурама. Одзив је био изузетан где је за период од 9-13 часова прегледано 60 пацијената. Прегледом је обухваћен ЕКГ,мерење шећера,холестерола и крвни притисак.


13.04.2016

Превентива на селу

Превентивни центар и Патронажна служба Дома здравља предходне недеље су обављале превентивне прегледе мештана села Белољин и Џигољ,а све то у знаку обележавања Светског дана здравља,где је прегледано укупно 98 становника ова два села. Како је овај дан под слоганом "Победи дијабетес",акција се наставља и у току ове недеље и то у селима Белољин,Велика Плана,Бериље,Доња Трнава.Прегледи који се превентивно раде су ЕКГ,мерење шећера,холестерола и триглицерида,мерење крвног притиска..Овакви прегледи су јако значајни за целокупну популацију због раног откривања шећерне болести која све више узима маха,а чије су последице на орган вида,бубрега и периферну циркулацију велики. Захваљујући Апотеци Прокупље која је донирала траке за холестерол омогућен је и овај преглед.Повишен холестерол у крви може довести до формирања плакова и сужење крвних судова(атеросклероза),што даље може довести до можданог или срчаног удара. Стога је изузетно важна превенција у коју спадају мере смањивања фактора ризика а то су правилна исхрана,физичка активност,регулисње телесне тежине и крвног притиска,непушење,а за то је ту и Превентивни центар Дома здравља да на све то подсети наше пацијенте.​


Вести

11.04.2016

Светски дан здравља

Патроназна слузба и Превентивни центар обелезили Светски дан здравља 07.април на Хисару. Уз сарадњу Спортског савеза и локалне самоуправе,кроз промоцију спорта и кретања као превентиве здравља млади спортисти су дали пример. Како је ове године слоган "Победи дијабетес" наса екипа мерила је сецер и притисак свим градјанима који су просетали Хисаром.


11.04.2016

Превентивни прегледи

Понедељак 11.04.Белољин

Уторак 12.04. Велика Плана

Среда 13.04.Бериље

Четвртак 14.04. Доња Трнава

04.04.2016

Професионална орјентација

У току је професионална орјентација ученика завршног разреда основне школе па су поводом тога Дом здравља и Апотека Нана имали част да угосте и упознају ученике школе Милић Ракић Мирко са радом у нашим установама. О лекарском позиву ђаке је упутила др Јелена Милосављевић док је о одговорностима медицинске сестре говорила главна сестра Опште медицине Марика Станковић. Ђаке је највише занимала дужина студирања,које су предности и мане посла медицинског радника. На крају је свакако закључак да је то изузетно одговоран и хуман посао.​


04.04.2016

Превентивни прегледи

Понедељак 04.04.2016 Амбуланта Белољин 09-12 часова

Среда 06.04.2016. Амбуланта Џигољ 09-12 часова

31.03.2016

Превентива у центру града

Превентивни центар и Патронажна служба Дома здравља искористили су сунчано време последњег дана у марту да још једанпут подсете грађане о здравим стиловима живота. Како је март месец борбе против рака веома је битно упознати грађане који су то прегледи које могу урадити како би на време спречили ову опаку болест. То су свакако редовни гинеколошки прегледи жена,као и преглед дојки,код мушкараца после 50 године обавезан је преглед простате,затим је ту и тест на окултно крварење у столици за проверу дебелог црева. Акција је одржана у центру града на шеталишту а сви који су се јавили медицинској екипи Дома здравља могли су да провере шећер у крви и притисак. Редовна контрола шећера је такође је битна јер је дијабетес болест савременог дома и све више је распрострањена у свету а и код нас. ​


21.03.2016

Превентивни прегледи у школама

У оквиру превентивних прегледа екипе Дома здравља обилазе школе на територији Прокупља. Одзив школских радника је изузетно велики,Поред урађених анализа мерење холестерола,триглицерида,шећера из капиларне крви,као и урађен ЕКГ,здравствени радници су ту и да помогну са саветима за здраве стилове живот ​


10.03.2016

План за скрининг

План за скрининг на КВБ у оквиру Превентивног центра Дома здравља МАРТ:

10.03. О.Ш.ТАТКО

11.03.О.Ш.ПЕТРОВАЦ

14.03.О.Ш. 9.ОКТОБАР

15.03.О.Ш.9.ОКТОБАР

17.03.О.Ш.ДОЊА РЕЦИЦА

21.03.О.Ш.МАЛА ПЛАНА

23.03.О.Ш.ВЕЛИКА ПЛАНА

Предвиђено је да се скрининг уради за запослене у наведеним установама.

26.02.2016

Сарадња школе и амбуланте

У оквиру професионалне оријентације осмаци Основне школе у Петровцу посетили су амбуланту Џигољ како би се ближе упознали са занимањем медицинске сестре и лекара. На сва питања и недоумице одговоре су добили од докторке Јелене Милосављевић и медицинске сестре Танкосаве Лацмановић. ​


05.02.2016

Завршена обука за гератодомаћице у Дому здравља

Завршена обука за герантодомаћице у Дому здравља.Подељено 14 сертификата за полазнике. Сврха обуке је оспособљавање кандидата за занимање герантодомаћице у склопу неге старих и изнемоглих особа у домаћинствима,што подразумева самосталан рад и обављање послова у области неговатељства.


03.02.2016

Европска недеља превенције рака грлића материце

Дом здравља обележио 10.јубиларну европску недељу превенције рака грлића материце. Тим поводом гинеколог др Оливера Ранђеловић одржала је предавање у средњој медицинској школи др Алекса Савић у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције​


01.02.2016

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима 31.јануара који се ове године обележава под слоганом "Свака цигарета смета" Дом здравља Прокупље обележио је едукативним предавањем у све четири прокупачке основне школе за ђаке од 5-8 разреда.Истраживања о употреби дувана међу младима показује да је две трећине ученика старости од 13-15 година видело некога да пуши у згради или дворишту школе. Циљ је да се млади упозоре на опасности од болести које носи сваке цигарета​​. Као и ранијих година,па тко и ове, Превентивни центар Дома здравља наставља са својим планом да пропрати све акције које су предвиђене календаром здравља,а тичу се превенције болести и промовисања здравог начина живота,нарочито код деце и младих.

25.01.2016

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима Превентивни центар Дома здравља одржаће едукативно предавање ђацима Прокупачких основних школа у понедељак у школи "9.октобар" и "Ратко Павловић Ћићко", и уторак "Милић Ракић Мирко" и "Никодије Стојановић Татко"

30.12.2015

ОБУКА ЗА ГЕРАНТОДОМАЋИЦЕ

Народни Универзитет из Ниша спроводи програм стручног оспособљавања герантодомаћица преко Националне службе за запошљавање Прокупља. Обука се изводи са 14 полазника у Дому здравља Прокупље од 14.12.2015 до 13.01.2016.године.Сврха обуке је оспособљавање кандидата за занимање герантодомаћице у сколопу неге старих и изнемоглих особа у домаћинствима,што подразумева самосталан рад и обављање послова у области неговатељства.Сви полазници добијају сертификат Народног Универзитета Ниш.

03.12.2015

Обележен Светски дан борбе против АИДСа

Стручни тим Дома здравља одржао едукативно предавање у Основној школи Вук Караџић у Житном Потоку са темом "Полно преносиве болести и нежељена трудноћа" а све у циљу обележавања Светског дана борбе против АИДСа. Предавању су присуствовали родитељи и ђаци ове школе. У току децембра месеца Дом здравља наставиће са својим радом и у осталим школама у Прокупљу a све у организацији службе педијатрије.


26.11.2015

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ АИДС-а

Поводом обележавања Светског дана борбе против АИДС-а,Дом здравља организује едукативни програм у школи у Житном Потоку за ђаке и родитеље са темом - "Полно преносиве болести и нежељена трудноћа". Тим предавача чине гинеколог,педијатар,психолог и медицинска сестра Дома здравља. Трибина је 27.11.2015 са почетком у 9 сати у просторијама Основне школе Вук Караџић у Житном Потоку.

12.11.2015

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

Поводом СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ Превентивни центар Дома здравља организује мерење шећера и крвног притиска у УДРУЖЕЊУ ПЕНЗИОНЕРА у суботу од 09-11 часова.

30.10.2015

ИЗВЕШТАЈ са Конгреса

ИЗВЕШТАЈ са Конгреса здравствених радника Србије прве категорије са међународним учешћем ,, Увек ново, увек искуство „ од 24.10.-28.10. 2015 године. У оквиру Конгреса је презентовано 358 радова. Испред Дома Здравља Прокупље у оквиру СЕКЦИЈЕ КУЋНОГ ЛЕЧЕЊА И ГЕРОНТОЛОГИЈЕ рад са темом ,, Медицинска сестра едукатор, улога и значај“ презентовала је спец.смс Весна Ахмић . У оквиру ПЕДИЈАТРИЈСКЕ СЕКЦИЈЕ рад са темом ,,Техника дојења-улога и значај“ презентовала је ВМС Весна Ивић. Радови су били врло запажени и пропраћени позитивним коментарима чланова организационог одбора и присутних колегиница и колега.


19.10.2015

Медицинска помоћ мигрантима

У четвртак 15.октобра у времену од 08-20 часова медицинске екипе Дома здравља,које су чиниле три лекара и три медицинске сестре, вршиле су приправност на пункту у селу Миратовац и у Дому здравља Прешево. Прегледано је око 120 миграната и пружена им је адекватна медицинска помоћ. И у наредном периоду Дом здравља Прокупље пружаће медицинску помоћ мигрантима.

16.10.2015

СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ

Поводом обележавања Светско дана хране у холу Дома здравља одржаће се акција "Од њиве до трпезе" у времену од 10-12 часова.

08.10.2015

Превентивни прегледи у Тулару

У четвртак 09 октобра у врамену од 9-12 сати у Тулару у просторији Основне школе екипа Превентивнног центра Дома здравља Прокупље спровешће контролу здравственог стања становништва.Контролом ће бити обухваћено комплетно одрасло становништво.Мерићемо крвни притисак,шећер у крви, Е К Г срца ,као и лекарски преглед .Све наше активности су у циљу спречавања настанка болести и унапређење здрвственог стања радно активног становништва,побољшање квалитета живота старих и болесних.Све активности су бесплатне.Хвала што сте се одазвали.

02.10.2015

Превентивни прегледи-Белољин

У понедељак у амбуланти Белољин Превентивни центар Дома здравља обављаће превентивне прегледе,ЕКГ,мерење шећера у крви,и давати савете о здравим стиловима живота.

30.09.2015

Превентивни прегледи

Превентивни прегледи се настављају у среду 30.септембра у селу Бублица од 09 часова. Дана 28.09.2015. у селу Горња Трнава одазвало се 45 мештана на превентивне прегледе од којих је десеторо упућено код изабраног лекара што због високог шећера што због притиска.

29.09.2015

СВЕТСКИ ДАНИ СРЦА

Поводом Светског дана срца Превентивни центар у сарадњи са патронажном службом ће у понедељак у месној заједници Радош Јовановић Сеља од 10-12 часова обављати превентивне прегледе који ће обухватати мерење притиска,мерење шећера,холестерола и триглицерида у крви и давати савете о факторима ризика за настанак кардиовакуларних болести.
На сам Светски дан срца 29,09,2015,Првентивни центар ће у холу дома здравља пустити презентацију од 9-12 часова за кориснике наших услуга која обрађује факторе ризика за КВБ Ии даје савете за њихово отклањање.

15.09.2015

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ

Патронажна служба и превентивни центар Дома здравља у уторак у селу Баботинац од 9-12х обавља ће превентивне прегледе мерењем шећер,холестерола,притиска,ЕКГ, а местани могу добити савете у вези исхране. Иста акција обавиће се и у четвртак у селу Гласовик.

27.05.2015

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА - ЗАУСТАВИМО НЕЗАКОНИТУ ТРГОВИНУ ДУВАНСКИМ ПРОИЗВОДИМА

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана.

Поводом овогодишњег Светског дана без дуванског дима, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила незаконита трговина дуванским производима.

Дом здравља Прокупље придружиће се обележавању дана борбе против дуванског дима па ће грађани у четвртак и петак у холу Дома здравља од 09-11 часова погледати филм о штетностима пушења.

14.05.2015

СВЕТСКИ ДАН ХИПЕРТ

Превентивни центар и Патронажна служба 15.05.2015.године обележавју
Светски дан хипертензије у Дому пензионера од 10-12х,мерењем сецера у
капиларној крви и мерењем притиска.ЕНЗИЈЕ

12.05.2015

KRETANJEM DO ZDRAVLJA

Превентивни центар Дома здравља организовао је акцију мeрења крвног притиска и шећера у крви, на шетачкој стази на Хисару, а све то како би указали на значај физичке активности и на тај начин и Прокупље уврстили у градове који су обележили Међународни дан физичке активности. Према речима епидемиолога др Александра Цветановића и ове године овај дан се обележава под паролом „Кретањем до здравља. Прегледано је око тридесетак рекреативаца од 19-70 година и готово ни један од њих нема проблема са хипертензијом и повишеним шећером у крви,што је доказ да је физичка активност основа доброг здравља.

15.04.2015

ВЕСТИ ИЗ ХИТНЕ СЛУЖБЕ

Током Ускршњих празника Хитна служба имала је већи обим посла него уобичајеним данима. Помоћ лекара највише су тражили пацијенти са  хроничним болестима због сметњи са дисањем,боловима у грудима  и срчаним тегобама.Повећан је био и број пацијената са повишеном температуром и главобољом.

08.04.2015

СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА 

Дом здравља обележио је Светски дан здравља,који се обележава сваке године 07.априла. Овогодишња тема посвећена је безбедности хране и обележава се под слоганом "Од њиве до трпезе-здравствено безбедна храна".Безбедност хране је област јавног здраsrgвља,којој је приоритет акција за заштиту становништва од ризика тровања храном и храном изазваних акутних или хроничних болести..

03.04.2015

ОБЕЛЕЖЕНИ ДАНИ ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА

У О.Ш. 9.октобар Стоматолошка служба,на челу са др Драганом Лазаревић, обележила је Дане оралног здравља.Том приликом су ученици ове школе приредили пригодан програм а све у знаку здравља уста и зуба.Поручили су својим вршњацима какав је значај превентивних прегледа зуба,јер су ЗДРАВИ ЗУБИ, ЗДРАВ ОРГАНИЗАМ. Дом здравља обезбедио је четкицу за зубе,а др Драган Томашевић донирао је јабуке као симбол здравља за сваког учесника приредбе.

20.03.2015

СВЕТСКИ ДАН ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА

Поводом Светског дана оралног здравља,Дом здравља Прокупље је започео годишњу кампању превенције болести уста и зуба.Ове године дан се обелезава под слогаом Осмех за здрав живот.
Тим поводом стоматолоска служба је у амбуланти 9.октобар организовала едукацију предсколске и сколсе деце о правилној хигијени уста и зуба.Према рецима нацелника стоматолоске службе др Александра Петковића деца су најосетљивији пацијенти и веома је важно да се са њима успостави прави контакт у најранијем добу,и стекну правилну навику о хигијени зуба и редовном одласку код стоматолога. Дом здравља спроводи и редовне прегледе најмладјих у свим стоматолошким амбулантама:основна школа Ратко Павловиц Цицко,Никодије Стојановић Татко,Милиц Ракић Мирко,9.октобар,Гимназија,амбуланта Мала Плана,Зитни Поток,Дзигољ.

20.03.2015

НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ 

Сваког 20.марта обелезава се Национални дан борбе против рака дојке,симболицно као поцетак пролеца и будјење зивота.Дом здравља Прокупље ове године спроводи Национални скрининг на рак дојке као један од нацина превенције за зене од 50-69 година.Апелујемо на зене у тој циљној групи да се јаве на преглед када добију позивна писма или могу да се јаве телефоном у Дом здравља и заказу термин за мамографију.Такодје,у холу Дома здравља постављена је и презентација посвецена данасњем дану и од медицинког особља мозе да се добије савет о самопрегледу дојке.

06.03.2015

СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАСТИТЕ

Поводом обелезавања "Светског дана цивилне застите", нацелник Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу Срдјан Митровиц уруцио је признање др Александару Цветановицу,епидемиологу Дома здравља, за лицно и професионално залагање како би се умањиле последице катастрофалних поплава које су у мају 2014.године захватиле насеља на територији опстине Прокупље.Он је истакао да се захваљујиуци ефикасном раду др Цветановица и његове слузбе на терену у поплављеним насељима и активним радом са становниством које је претрпело материјалну стету у поплавама избегута појава и сирење заразних болести.

02.03.2015

НАЦИОНАЛНИ СКРИНИНГ ДОЈКЕ-САРАДЊА ДОМА ЗДРАВЉА И ОПШТЕ БОЛНИЦЕ У ПРОКУПЉУ

Дом здравља Прокупље укључен је у Национални програм организованог скрининга рака дојке.Програм се реализује у сарадњи са Општом болницом "Др Алекса Савић" у Прокупљу.
Скрининг за рак дојке спроводи се организовањем бесплатних мамографских прегледа код здравих жена од 50-69 година,у циљу раног отктивања болести.Довољно је да се жена која припада циљној групи јави у Службу за здравствену заштиту жена у Дому здравља и биће заказан мамографски преглед у Општој болници "Др Алекса Савић",који ће се обављати сваког радног дана..Такође,биће упућивана и позивна писма на кућну адресу.

СМАЊИТЕ СОПСТВЕНИ РИЗИК И УЧЕСТВУЈТЕ У ПРОГРАМУ РАНОГ ОТКРИВАЊА РАКА ДОЈКЕ.

ОДАЗОВИ СЕ,СПАСИ ЖИВОТ!!!!

28.02.2015

СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

У циљу едукације младих,Дом здравља наставља са радионицама о стетности дуванског дима.Овог пута радионица је одрзана у Зитном Потоку у О.С."Вук Карадзиц",где су присуствовали дјаци од 3. до 8. разреда.На питања су одговарале др Јелена Милосављевиц и психолог Јелена Мандиц.

03.02.2015

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Радионица са темом „ Свака цигарета смета “ , коју је организовао Дом здравља у Дому ученика средњих школа, а поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, изазвала је велико интересовање окупљених средњошколаца. Говорило се о свим спектима штетног дејства дуванског дима. На велики број питања одговарале су др Јелена Милосављевић из Превентивног центра и психолг Јелена Мандић.

02.02.2015

СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА

Дом здравља Прокупље обележава Национални дан без дуванског дима низом активности.
У понедељак , 02. фебруара , са почетком у 18.30х екипа превентивног центра и психолог Дома здравља посетиће ђачки интернат и са средњошколцима одрадити радионицу на тему Свака цигарета смета - што је уједно и овогодишњи слоган Националног дана без дуванског дима.
У холу Дома здравља биће приказан филм о штетности дувана.

29.01.2015

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце у четвртак, 29.јануара, Дом здравља организује предавање о овој болести намењено свим радницама општине Прокупље .
Предавање почиње у 13 часова у свечаној сали СО Прокупље.У холу Дома здравља постављена је видео презентација о факторима ризика, раном откривању и лечењу ове опаке болести.

09.01.2015

ЗА ВРЕМЕ БОЖИЋНИХ ПРАЗНИКА

Za vreme Božićnih praznika dežurnim službama Doma zdravlja Prokuplje javljaose veći broj pacijenata od uobičajenog.Najčešće su pacijenti lekarsku pomoć u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece tražili zbog povišene telesne temperature, kašlja i povraćanja što je prema rečima načelnice ove službe, dr Verice Bojčić, tipično za ova doba godine .
Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva je zabležilla veći broj pregleda pacijenata koji su imali simptome prehlade. Dr Živka Stojanović, načelnica ove službe, istakla je da u većini slučajeva nije bilo potrebe za propisivanjem antibiotika, te da su pacijenti uglavnom dobijali savet i simptomatsku terapiju.
Hitna služba je 07.januara u dnevnoj i noćnoj smeni imala više od pedeset pacijenata i veliki broj intervencija na terenu. Kako navodi načelnik Hitne službe, dr Dragan Tomašević , česti su bili pozivi zbog povreda gornjih i donjih ekstremiteta nastalih prilikom pada, što je bilo i očekivano s obzirom na date vremenske prilike. Terenske ekipe su bez obzira na zimske uslove uspele da stignu do svih pacijenata koji su tražili lekarsku pomoć.

06.01.2015

ХИТНА СЛУЖБА ДОМА ЗДРАВЉА ПРОКУПЉЕ

Хитна служба Дома здравља Прокупље је у новогодишњој ноћи радила пуним капацитетом са две теренске екипе.
Број позива на број 194 и прегледа није био већи од уобичајеног, тако да је 31. децембра и 01. јануара прегледано укупно 52 пацијента уз велики број интервенција на терену.
У новогодишњој ноћи у Прокупљу десила се једна саобраћајна несрећа у којој је једно лице повређено.
Значајан број пацијената је лекарску помоћ тражио због тегоба насталих као последица конзумирања веће количине алкохолних напитака.

11.11.2014

Светски дан борбе против шећерне болести

У петак, 14. новембра од 9-12х у Народној канцеларији Ново насеље Дом здравља обележава Светки дан борбе против шећерне болести.
Овом приликом грађани ће бити у прилици да провере вредности шећера у крви , као и да од медицинског тима добију све неопходне информације о овој болести.
На претходним прегледима и акцијама које је Дом здравља спроводио измерене су повишене вредности шећера у крви код особа које до тада нису боловале од дијабетеса, због чега ће се чешће организовати овакви прегледи са циљем да се открију нови случајеви болести пре него што се појаве последице на циљним органима и системима органа, јер је дијабетес познат и као тихи убица, јер као неоткривена и нелечена болест полако али сигурно доводи до смртног исхода.

30.10.2014

Конгрес здравствених радника Србије

Од 22. до 26.октобра на Златибору је одржан Конгрес 1. категорије здравствених радника Србије под називом“ Хармонија различитости...дођи и изабери “
Дом здравља Прокупље може се похвалити да је четворо наших радника узело активно учешће на овом конгресу, где су њихови радови изазвали велику пажњу и интересовање окупљених.
Радове су на конгресу презентовали:
Главна сестра Дома здравља, Вмс Весна Ивић, са радом “Стерилизација”
Главна сестра Хитне службе, С-Смс Весна Ахмић, са радом “Превенција замора и премора код медицинских сестара и техничара”
Медицински техничар Срдјан Миленковић са радом “ Диабетес – кратко подсећање

 


26.10.2014

ЗДРАВЉЕ НА КУЋНОМ ПРАГУ

Дом здравља Прокупље наставља акцију „ Здравље на кућном прагу“ и у месецу октобру,по следећем распореду:
28. октобар- Амбуланта Хисар
29. октобар- Велика Плана
30.октобар- Доња Трнава
Прегледи су намењени одраслом становништву и обухватају
• Дијагностичке прегледе ( лабораторија, УЗ преглед абдомена, ЕКГ)
• Клинички преглед – спец.опште медицине
• Специјалистички преглед гинеколога

01.10.2014

У акцији „ЗДРАВЉЕ НА КУЋНОМ ПРАГУ“

У акцији „Здравље на кућном прагу“ које је Дом здравља Прокупље спровео у септембру месецу, за пет дана прегледано је укупно 729 пацијената.
Овом приликом урађено је 177 ЕКГ-а , а од тога је 26 пацијената упућено на даље лечење код кардиолога због новооткривених промена на ЕКГ, као и 32 пацијента са повишеним вредностима крвног притиска који се до тада нису лечили од ове хроничне болести.Четворо прегледаних је због изразито повишених вредности шећера у крви упућено на болничко лечење.Резултати гинеколошких прегледа биће познати након завршених анализа .

23.09.2014

ЗДРАВЉЕ НА КУЋНОМ ПРАГУ

Дом здравља Прокупље наставља акцију„ Здравље на кућном прагу“ , у континуитету на три месеца, као што је и најављено за 2014.год.
Прегледи су намењени одраслом становништву и обухватају
• Дијагностичке прегледе ( лабораторија, УЗ преглед абдомена, ЕКГ)
• Клинички преглед – спец.опште медицине
• Специјалистички преглед гинеколога
Ова превентивна акција Дома здравља Прокупље одвијеће се према следећем распореду:
22.09.Дзигољ
23.09.Зитни Поток
24.09.Мала Плана
25.09.Белољин
26.09.ДоњаРецица

06.08.2014

АРХИВА ДОМА ЗДРАВЉА У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

Током досадашњегњег рада наше инститиције показала се потреба да се архив, који је био размештен на више локација у Дому здравља централизује и добије нове просторије.
По завршетку радова и адаптације простора целокупни архви је пресељен . На овај начин сви подаци су доступнији , систематизовани на адекватнији начин, што ће олакшати и убрзати процесс издавања потребне документације корисницима наших услуга.

01.08.2014

АКРЕДИТАЦИЈА

Дом здравља Прокупље активно спроводи поступак акредитације.До сада је одржано више састанака са вишим стручним сарадником за унапређење квалитета рада здравствених установа.Формирани су следећи тимови: за руковођење, управљање информацијама, за животну средину, за људске ресурсе, за лабораторију, гинекологију, педијатрију, општу медицину и поливалентну патронажу.
Сваки тим је састављен од висе чланова који су компетентни за одређену област. Ови тимови ће спровести поступак самооцењивања.План Дома здравља Прокупље је да процес самооцењивања заврши до 15. новембра 2014. год. , када очекујемо долазак спољашњих оцењивача који ће дати свој закључак о успешности поступка акредитације у нашој установи.

22.07.2014

Помоћ Хитне

Са доласком лепог времена и високих температура, број пацијената који траже помоћ хитне службе драматично је повећан. Честа су колапсна стања проузрокована наглим падовима крвног притиска, главобоље и сунчанице настале као последица дуже и директне изложености сунчевом зрачењу. Помоћ Хитне службе су тражили како пацијенти старије животне доби тако и млађе особе, посебно оболели од исхемијске болести срце. Повећан је био и број интервенција на јавним местима као и интервенвија првог реда хитности, због чега су лекари хитне помоћи имали велику одговорност приликом пријема позива и кућних посета. Савет лекара је да се избегава директно излагање сунцу и боравак напољу у време највиших температура, а за хроничне пацијенте је битно и редовно узимање терапије.

Оно што је посебно обележило период од претходне две недеље у хитној помоћи Дома здравља Прокупље је повећан број повреда које су пацијенти задобијали приликом пада са висине и као и повреда током обављања сезонских пољопривредних радова. На жалост број саобраћајних незгода у којима је више особа изгубило живот или задобило тешке телесне повреде у овом периоду је такође у порасту,

01.06.2014


ЗДРАВЉЕ НА КУЋНОМ ПРАГУ


Дом здравља Прокупље организује бесплатне  прегледе у Bашем месту целокупног ставноштва:

  • Дијагностички прегледи ( лабораторија, УЗ преглед абдомена, ЕКГ )
  • Клинички преглед-спец.опште медицине
  • Специјалистички преглед- гинеколога и стоматолога ( где постоје услови )

Акција обухвата следећа места :
Житни Поток – 02.06.2014.
Бериље - 03.06.2014.
Велика Плана- 04.06.2014.
Белољин- 05.06.2014.
Доња Речица- 06.06.2014
Мала Плана- 09.06.2014
Доња Tрнава-10.06.2014.
Џигољ-11.06.2014.
Хисар- 12.06. 2014.

21.05.2014

СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом "Светског дана без дуванског дима", који се обележава 31. маја,Превентивни центар Дома здравља Прокупље организује низ активности у прокупачким основним школама под називом "Пушење или здравље - мислите о томе". Циљ акције је да се основци упознају са штетним дејством дувана по здравље и околину. Акција се састоји од анкетних питања и радионице за уценике од 5.- 8. разреда. За уценике 3. и 4. разреда организује се ликовна радионица на тему дуванског дима чији ће се радови наћи 31.маја у холу Дома здравља.

У претходној и овој недељи одржана су предавања у основним школама “ М.Р. Мирко”, “ Ћићко ” и “ 9. ктобар”. Акција ће се у наредном периоду спровести у  школи “ Татко” и Превентвном центру Дома здравља Прокупље.

14.05.2014

ДОМ ЗДРАВЉА ПРОКУПЉЕ, ОГЛАШАВА ЈАВНО НАДМЕТАЊЕ

1.Зa давање у закуп простора у кругу Дома Здравља Прокупље , као и
2. Продају , јавним надметањем, следећих путничких возила:
- YUGO KORAL1.1
- LADA NIVA
- RENAULT Chaman, модел: R19GTS,

Потребну документацију можете преузети кликом на download .

21.04.2014

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ

Дом здравља Прокупље је и ове године низом акција обележио Европску недељу имунизације.
Организовали смо дружење са малишанима и њиховим родитељима у холу дома здравља како би им приближили и објаснили значај вакцинације за очување здравља и спречавање појаве болести, које се успешно могу избећу редовном вакцинацијом- рекла је др Јелена Милосављевић, лекар превентивног центра.
Наши мали суграђани су кроз своје ликовне радове показали како они доживљавају вакцинацију.

15.04.2014

Интернистичке амбуланте поново у Дому здравља

У понедељак, 14. априла почеле су са радом интернистичке амбуланте у Дому здравља Прокупље. Преглед интернисте пацијенти ће моћи да обаве сваког радног дана у преподневној смени.
У претходном периоду враћене су офтамологија, ОРЛ и физикална медицина. У најскорије време очекује се почетак рада радиологије и психијатрије у просторијама наше установе.

 

02.04.2014

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ ПРЕД УПИС У ШКОЛУ

У Дому здравља почели су систематски прегледи малишана, који ове године полазе у први разред.
- Деца која се у септембру спремају да започну своје школовање, проћиће систематски преглед и након свих прикупљених налаза малишани ће примити вакцину – објаснила је начелник Службе за заштиту деце и школске деце у Дому здравља др Верица Бојчић. 
Сви прегледи ће бити обављени у згради Дома здравља а обухватају преглед педијатра, очног лекара, физијатра, специјалисте за ухо, грло и нос, логопеда, стоматолога као и основне лабораторијске анализе.
Распоред прегледа је урађен на основу предшколских група, у цију боље сарадње са медицинским особљем, смањења гужве и дужине чекања на преглед.
Деца која на обаве систематски преглед у заказаном термину, моћиће да преглед обаве до септембра месеца јер ће месечно бити одређен један дан за обављање ове врста прегеда. 
По завршетку прегледа деца ће добити потврду о обављеном систематском прегеду, која је неопходна за упис у први разред.

22.03.2014

Прослава здравих осмеха

Дом здравља Прокупље је низом акција обележио Светски дан оралног здравља. 
У просторијама Народног музеја Топлице одржана је приредба за малишане из све четири основне школе. Овом приликом уз пуно песме, шале и у опуштеној атмосфери ученици су се упознали са основним правилима оралне хигијене и очувања здравља зуба.
-Ове године смо се фокусирали на заштиту зуба и уста од најранијег детињства до одраслог доба и старости- истакла је др Слађана Митић, специјалиста дечје и превентивне стоматологије.
За децу из сеоских средина Дом здравља Прокупље организоваће превентивне прегледе у матичним школама и школским амбулантама на терену уз пратећа предавања у циљу смањења свих облика болести уста и зуба.

11.03.2014

Преставници Министарства здравља обишли нашу установу

Државни секретар Министарства здравља проф. др Берислав Векић, помоћник министра за програмску здравстену заштиту и јавно здравље др Дарко Лакетић и помоћник министра за здравствено осигурање Гордана Баста посетили су Апотекарску установу и Дом здравља у Прокупљу.
Обраћајући се гостима из Министарства здравља директор Апотекарске установе Златан Миљковић је истакао да ова установа чини све да рационализује трошкове, своје услуге учини доступнијим и приступачнијим свим корисницима отварајући нове апотекарске јединице како у граду тако и на терену.
-Резултат успешног пословања огледа се и у суфициту од 19 милиона динара на годишњем нивоу-рекао је Миљковић.
У Дому здравља Прокупље делегација из Министарства здравља била је у прилици да се упозна са резулатима рада ове установе у претходном периоду. Директор Дома здравља др Небојша Вукадиновић је изнео податак да је ова установа успела да у знатној мери смањи дуговање наслеђено из претходног периода.
Проф. др Берислав Векић је нагласио да је у плану смањење немедицинског особља у здравственим установама и то између осталог тако што ће се одласком у пензију немедицинских радника запошљавати медицински радници. Као један од успешних облика сарадње локалне самоуправе и Дома здравља проф. др Векић је навео град Смедерево где су запошљени св лекари и стоматолози са евиденције Националне службе за запошљавање а који се финансирају из буџета града Смедерева.
На крају овог састанка државни секретар Векић је најавио донацију теренског возила опремљеног комплетном стоматолошком опремом којим ће се унапредити квалитет стоматолошке здравственезаштите на терену.
Помоћник министра за програмску здравствену заштиту и јавно здравље др Дарко Лакетић је рекао да је у плану да се напусти павиљонски тип болнице каква је Општа болница у Прокупљу а да се искористи и заврши објекат у чијем се једном делу налази Дом здравља и да се на истом месту нађу примарни и секундарни ниво здравствене заштите.
Помоћник министра Гордана Баста је истакла да је финансијски много неисплативије пропадање овог готово завршеног објекта у односу на финансијска средства која би се уложила у завршетак радова и формирање једне јединствене, модерне и функционалне здравствене установе која би у перспективи могла да буде и наставна база средње медицинске школе.

31.01.2014

31. ЈАНУАР- НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима Дом здравља Прокупље организује интерактивни час у средњој Техничкој школи у Прокупљу. Циљ часа је промоција здравља и здравих стилова живота као и промоција живота без дуванског дима међу средњошколском популацијом.

У понедељак, 10. фебруара у Дому здравља почиње са радом Саветовалиште за одвикавање од пушења. Програм одвикавања трајаће седам дана према претходно утврђеном плану, а одржаваће се радним данима од 17-18х у просторијама Превентивног центра. Будући полазници могу да се пријаве на телефон 027/321-661, почев од понедељка 03. фебруара. Саветовалиште је бесплатно и намењено одраслима.

15.01.2014

ХИТНА

Ово је извештај синоћне ноћи.

У протеклој ноћи Хитна служба је имала укупно 38 интервенција, од тога 14 на терену и једну на јавном месту. Најчешће су се пацијенти јављали лекару због повишених вредности крвног притиска, резистентних на редовну терапију.

14.01.2014

НОВИ УЛТРАЗВУЧНИ АПАРАТ ЗА ДОМ ЗДРАВЉА

Крај 2013. године обележила је још једна набавка нове опреме за нашу институцију. У питању је савремени ултразвучни апарат, напреднијих техничких крарактерфистика у односу на постојеће у Дому здравља. На овај начин побоољшаће се дијагностика и квалитет услуга које пружамо својим пацијентима, како у служби гинекологије тако и у осталим службама Дома здравља.

Ултразвук је донација ЕУ Прогреса, а његова вредност је 1,6 милиона динара.

20.12.2013

ДОМ ЗДРАВЉА СЕ ЗАХВАЛИО ДОНАТОРИМА

У петак, 20. децембра у просторијама управе Дома здравља Прокупље одржала се свечана подела захвалница свим заслужним организацијама и појединцима, који су у претходној години допринели
унапређењу рада ове установе.
Захвалнице за донације су додељене: Фабрици " Леони ", Америчкој невладиној организацији "Линкинг партнерс", СТР "Вива", Очној кући "Јефтић", госпођи Милици Аранђеловић из Мале Плане, Клубу навијача Црвене Звезде, Аеродрому "Никола Тесла". Захавлнице за пословно-техничку сарадњу су добили Старачки дом из Прокупља, Удружење оболелих од мишићних и неуро-мишићних болести и Апотекарска установа Прокупље.
Директор Дома здравља, др Небојша Вукадиновић, је истакао да је у 2013. години направљен велики помак у раду и то посебно на нивоу превентивног рада, набавке нове медицинске и немедицинске опреме, адаптације објеката и рационализације трошкова. Овом приликом директор се захвалио свим присутним донаторима који су помогли у реализацији планираних циљева и постигнутих резултата.
За наредну годину је планиран наставак започетих активности и пројеката како би се у наредном периоду извршила акредитација Дома здравља Прокупље.

29.11.2013

СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ СТУДЕНАТА

У периоду од 02.12- 20.12., у просторијама Превентивног центра обавиће се обавезни систематски преглед студената прве и треће године Високе пољопривредне школе струковних студија у Прокупљу. Прегледи ће се спроводити сваког радног дана у времену од 08-12х. Обавезан је индекс и оверена здравствена књижица.

28.11.2013

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

Поводом обележвања Светског дана борбе против СИДЕ (01.децембар), екипа Превентивног центра Дома здравља Прокупље ће нешто раније, 29.11. у 9.30х, организовати интерактивни час за ученике седмог и осмог разреда Основне школе Никодије Стојановић Татко у Прокупљу. Циљ часа је упознавање ученика са овом болешћу, изворима заразе, путевима преношења као и начинима спречевања ширења болести, односно мерама превенције. Циљња попоулациона група је одабрана на основу резултата из Саветовалишта за адолесцентне Дома здравља Прокупље, где се анализом података дошло до закључка да је страсна доб ступања у сексуалне односне драматично спуштена у односу на претходни период.

СИДА (АИДС) је последњи, најтежи стадијум инфекције изазване вирусом хумане имунодефицијенције, а карактерише га прогресивно и неповратно слабљење имуног система.СИДА је први пут откривена у Лос Ангелесу, 05. јуна 1981. год. У Србији је први случај регистрован у Београду, 1985. године. У кратком временском периоду ова болест је послала глобални светски проблем.

14.11.2013

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

У Четвртак, 14.11.2013., поводом Дана борбе против шећерне болести у Месној заједници Радош Јопвановић Сеља одржана је акција у којој су наши суграђани били у могућности да бесплатно провере вредност шећера у капиларној крви,измере телесну тежину ,обим струка, добију савет у вези исхране и да им се укаже на важност превенције настанка болести, изврше мерење крвног притиска.У овој двочасовној акцији своје здравље је проверило укупно 46 пацијената.

06.11.2013

САРАДЊА ДОМОВА ЗДРАВЉА ТОПЛИЧКОГ ОКРУГА

У среду, 06.11.2013., у управи Дома здравља Прокупље одржан је састанак директора свих Домова здравља Топличког округа, представника РФЗО-а као и већника за здравство Општине Прокупље.

Циљ састанка је био унапређење пословно-техничке сарадње у нивоу свих делатности ових институција. Разговор је био конструктиван и договорени су конкретни кораци у циљу успостављања боље комуникације при пружању услуга лабораторијске дијагностике пацијентима са подручја Топличког округа, као и обављања систематских прегледа за ученике средњих школа у општинама Куршумлија, Житорађа и Блаце. Посебна тема била је сарадња у домену континуиране медицинска едукације.

Договорено је да се овакви ссатанци у даљем периоду одржавају више пута годишње и уз подршку Института за јавно здравље из Ниша.

06.11.2013

Нови дефибриллатор за Дом здравља Прокупље


Захваљујући донацији америчке невладине организације Линкинг партнерс Министрy, коју заступају Јим Греен и ЛаЈуна Осwалт у срадњи са истоименом организацијом из Србије Дом здравља је добио нови, савремени дефибриллатор. Вредност донације је око 15 000 долара.

Овим уређајем,који комбинује дефибриллатор, ЕКГ мониторинг, могућност неинвазивног транскутаног пејсинга, пулсне оксиметрије, значајно је побољшан кавлитет услуга који лекари Хитне службе могу пружити својим пацијентима а посебно животно угроженим пацијентима. Реч је о лаганом, преносивом уређају. Његове мале димензије, компактни и лаган дизајн га чини идеалним за рад на терену као и за праћење срчане активности и виталних параметара код пацијента током транспорта. Уређај поседује екран који обезбеђује виск контраст и видљивост под свим условима осветљења .

Према речима директора Дома здравља, др Небојше Вукадиновића, ова изузетно вредна донација је резултат искрене жеље Линкинг партнерса да помогну нашој установи медицинском опремом која је нама у овом тренутку била најпотребнија, а која се користи и у дијагностичке и терапијске сврхе. Значај овог уређаја је утолико већи јер ћемо сада бити у могућности да на монитору пратимо срчану активност код пацијената, одштампамо запис и пратимо резултате након дате терапије, а што до сада нисмо били у могућности услед недостатка овакве медицинске опреме. Он је истакао да ово није прва донација Линкинг партнерса, већ да је то само наставак претходно започете сарадње.

Након посете Дому здравља, Јим Греен је одржао предавање у свечаној сали општине Прокупље на тему “ Управљање временом”. Предавању су присуствовали представници локалне самоуправе , невладиног сектора и један број радника Дома здравља. Јим Греен је овом приликом истакао да је његова организација спремна да кроз разне пројектне активности помогне град Прокупље, као и да ће наставити сарадњу са Едукационо хуманитарном организацијом из Прокупља, која је овог пута била њихов домаћин. Пастор евангелистичке цркве, Марјан Станковић, се посебно захвалио представницима Линкинг партнерса на несебичној помоћи у унапређењу положаја Рома у Прокупљу.

 

10.10.2013

Стоматолошка протетика поново у Дому здравља

Фабрика "Leoni" је Дому здравља Прокупље донирала преко 400.000,00 динара која су утрошена за куповину пећнице за зубну керамику. Куповином пећнице за зубну керамику омогућено је пружање услуга из области стоматолошке протетике у нашој устнови. У периоду од протеклих десет година, на овај начин у Дому здравља, пацијентима није пружана услуга из ове области стоматологије.

Према речима директора, др Небојше Вукадиновића, ово је изузетно важна набавка за Службу за стоматолошку здравстену заштиту, јер је на овај начин квалитетан и стручан кадар ове службе добио и адекватну опрему неопходну за рад а пацијенти најквалитетнију услугу.

Начелник службе стоматологије, др Александар Петковић, је истакао да су цене донете одлуком управног одбора наше институције врло конкурентне у односу на остале цене метало-керамичких круница на тржишту. Први преглед којим се утврђује стање зуба пацијента је бесплатан. Након израде круница плаћање је могуће извршити у три једнаке месечне рате (шест примања) или путем административне забране преко радне организације.

Уз обуку из прве помоћи за возаче, ово је још једна нова услуга на захтеву у Дому здравља Прокупље.


Старе вести »

 

Теме

Дом здравља Прокупље

Ћирила и Методија 4,

18400 Прокупље

Телефон (централа):

027/ 321 222

Факс: 027/ 324 946

Електронска пошта (e-mail): office@domzdravljaprokuplje.rs

Радно време:

07:00 - 20:00 часова

Хитна помоћ

00:00 - 24:00 часова

© T.E.A